Nikola Šuhaj loupežník - Olbracht, Ivan (Mladá fronta, 1986)
Románová balada napsaná podle skutečného příběhu z let 1920-21 v Zakarpatské Ukrajině o zbojníku Šuhajovi, který "bohatým bral a chudým dával". V postavě hrdiny spisovatel ztělesnil houževnatý odpor lidu proti útlaku vládnoucího panstva.