Novely a arabesky IV : /1846-1851/. - Tyl, Josef Kajetán (Spisy Josefa Kajetána Tyla, 1977)
Svazek shrnuje povídkovou tvorbu z posledního autorova tvůrčího období. Povídky, určené pro lidovýchovný časopis Pražský posel, čerpají náměty převážně z vesnického prostředí a vynikají tendenčním zaměřením.