Kolonia Kutejsík : Kronika z brněnského předměstí. - Těsnohlídek, Rudolf (Výbor z díla Rudolfa Těsnohlídka, 1958)
Román z prostředí velkoměstské periferie zachycuje charakteristické vlastnosti a osudy drobných lidí, jak je utvářela kapitalistická společnost.