Strakonický dudák aneb Hody divých žen : Naši furianti. Maryša. - Tyl, Josef Kajetán (Četba pro školy, 1983)
Tři hry klasických divadelních autorů zobrazují trojím způsobem českou vesnici minulého století. J.K.Tyl - Strakonický dudák - dramatická báchorka. Stroupežnický Ladislav - Naši furianti - veselohra. Alois a Vilém Mrštíkové - Maryša - drama.