Obrazy z dějin národa českého : Věrná vypravování o životě, skutcích válečných i duchu vzdělanosti.. - Vančura, Vladislav (Československý spisovatel, 1981)
Druhý díl čerpá ze století 13. a líčí kvas tehdejší společnosti, vznik měst, rozvoj hornictví apod. Třetí díl, který je torzem, měl zachytit dobu posledních Přemyslovců až po vstup Jana Lucemburského na českou půdu.