Pařížský venkovan. Anicet neboli panoráma. - Aragon, Louis (Spisy Louise Aragona, 1964)
Dvě prózy zařazené v pátém svazku spisů připomínají autora "komunistů" z doby, kdy byl vyznavačem surrealismu. Upoutají pozornost nejen jako jeho vynikající ukázky, ale i sugestivním, zachycením jak snové, tak reálné tváře Pařížanů.