Světlo na šibenici - Seghers, Anna (Svobodné slovo, 1963)
Novela z doby francouzské revoluce líčí úsilí dvou revolucionářů přinést svobodu černochům na Jamajce. Napoleonův nástup k moci vystavil tvrdé zkoušce jejich charaktery. Jeden v ní zcela selže a zradí ideály revoluce, druhý jim zůstane věrný i za cenu vlastního života.