Dědictví - Maupassant, Guy de (ilustrovaných novel, 1961)
Rozsáhlá, dějově nebohatá povídka z francouzského úřednického prostředí o manželské dvojici, které připadne miliónové dědictví, vázané podmínkou dítěte. Nic ji neuvede v rozpaky a dosáhne jak dítěte, tak peněz neostyšným sáhnutím k manželské nevěře.