Hřích Abbého Moureta. Jeho excelence Evžen Rougon. - Zola, Émile (Spisy Émila Zoly, 1960)
První román je výpravnou básní o konfliktu kultu přírody a vitalismu s křesťanským ideálem askeze, zkostnatělým v katolické dogma. Druhý je mistrovským obrazem života vysoké pařížské společnosti v 50. letech 19. století, jejíž prohnilost pranýřuje.