Anna Kareninová II. - Tolstoj, Lev Nikolajevič (Slovanské nakladatelství, 1951)
Autor v románě vykreslil na pozadí sociální situace 70. let minulého století v Rusku životní tragédii ženy, která se stala obětí společenských předsudků své třídy.