Dramatické báchorky - Tyl, Josef Kajetán (Národní knihovna, 1954)
Každá z Tylových báchorek odpovídá svým příběhem na některou z vážných, naléhavých otázek jeho doby, i když nezobrazuje přímo její historické děje. Vlastní děj Tylových báchorek bezprostředně spojují s konkrétní historickou situací už na př. jejich aktuální politické narážky.