Slečna Fifi a jiné povídky - Maupassant, Guy de (Maupassant, Guy de: Spisy, 1961)
Čtyři desítky povídek (mezi nimi i slavná "Kulička") francouzského spisovatele. Čerpají jednak z vojenského prostředí, ovzduší a událostí války prusko-francouzské a vyzvedají vlastenectví a obětavost prostých Francouzů, jednak z prostředí normandského venkova, kde věrně i s humorem líčí především vychytralost a skoupost, ale i kladné vlastnosti venkovanů.