Nejkrásnější řecké báje a pověsti - Slušný, Jaromír 1949- (XYZ, 2008)
Řecké báje a pověsti jsou základem evropské kultury a vzdělanosti. Představují svět, který chápal sám sebe prostřednictvím bohů a jejich činů.V dávných dobách se staly nedílnou součástí každodenního života lidí bez rozdílu jejich společenského postavení. Každý si v nich našel příběh, který zobrazil i jeho osudy. Vstupte do světa olympských bohů, jimž vládne záletný Zeus a jeho žárlivá manželka Héra, sledujte životní pouť nejslavnějšího řecké hrdiny Hérakla, spolu s Théseem se vydejte do Mínotaurova labyrintu a s Perseem pro hlavu Medúsy. Vypravte se s Argonauty pro zlaté rouno a s Agamemnónem a Achilleem dobývat Tróju. Provázejte Odyssea při jeho dvacet let trvajícím bloudění i nešťastného Oidipa snažícího se zabránit splnění věštby. Neexistuje jediný a jednotný výklad řeckých bájí. Podobně jako autoři řečtí, i ti dnešní vyzdvihují tu nebo onu stránku těchto myšlenkově bohatých příběhů a vnášejí do nich svou invenci. Ať už v té či oné verzi by však řecké báje jako jeden ze základních pilířů evropské civilizace měly být současnému čtenáři známé.