Kdo na kamenný trůn - Vaňková, Ludmila, 1927- (Šulc - Švarc, 2008)
Pokračování románu "Příběh mladšího bratra". Přemysl I. je ve Svaté zemi, kam se vypravil s křížovou výpravou císaře Barbarossy, která se u cíle téměř rozpadla, ale o rok později ji zachrání anglický král Richard Lví srdce. Ten při návratu domů skončil v rakouském zajetí a přišel téměř o trůn. Něco podobného mohlo potkat i Přemysla. Zatímco se krkolomně vracel přes Itálii, kde podpořil mladého císaře Jindřich, vlády v Čechách se nejprve zmocnil kníže Václav a později i pražský biskup Jindřich Břetislav.