Letopisy královské komory IV / Velhartické pastorále, Vražda v lázních - Vondruška, Vlastimil 1955- (MOBA, 2009)
Čtvrtý díl cyklu románů z doby české renesance. Další příběhy královského písaře Jiřího Adama z Dobronína. První z nich zavede pána z Dobronína do Velhartic, kde byly v časech krále Jiřího z Poděbrad uloženy české korunovační klenoty. A jak se zdá, tehdy se stalo něco, co ještě po desetiletích vede zasvěcené k tomu, aby vraždili. Ve druhém královský písař odjíždí z Prahy odpočinout si do lázní Teplice, ale záhy zjistí, že ani tady se nevyhne povinnostem vyšetřovatele. V jedné z koupelen je totiž nalezeno tělo zavražděné bavorské princezny...