Vampýr z Koňského trhu : detektivní román z doby Václava IV. - Bauer, Jan (MOBA, 2009)
Novým Městem pražským se šíří strach. Kolem Koňského trhu za temných nocí obchází vampýr, který své oběti rdousí a prokusuje jim hrdlo. V márnici u svatého Štěpána se hromadí mrtvoly a rychtář Jakub Protiva slibuje konšelům, že tomu učiní přítrž. Jeho přítel františkán Blasius ho ale od velkých slibů zrazuje. Vždyť vypořádání se s vampýrem nebude vůbec jednoduché. Napínavý příběh s hororovými prvky nás přenese do konce 14. století, kdy bylo i České království zasaženo černou smrtí. Dvojice pátračů se však musí navzdory této hrozbě pustit do velmi riskantního zápasu.