Setkání v Paříži - Nurowská, Maria, 1944- (MOTTO, 2009)
Profesorka literatury na Varšavské univerzitě přijme nabídku přednášet na Sorbonně. V hotýlku se seznámí s mladým ruským historikem Alexandrem, který píše knihu o Romanovcích. Navzdory velkému věkovému rozdílu se ti dva do sebe zamilují, i když Julie se vztahu děsí. Bojí se reakce dospělé dcery, stárnutí, nemocí i toho, že ji milovaný muž opustí. A navíc - v tolerantní Paříži je jejich poměr přijatelný, ale mohli by spolu žit třeba ve Varšavě nebo v Moskvě?