Churchill a Židé - Gilbert, Martin (BB/art, 2008)
Nejnovější z prací historiky Martina Giblerta se zabývá dalším důležitým rysem Churchillovy povahy. Byl jím pozitivní a obdivný vztah k Židům, s jejichž životem se v mládí seznámil v Manchesteru a na jejichž tradicích obdivoval především etické hodnoty, jež prostřednictvím křesťanství prošly už na troskách starého Říma do samého jádra evropské civilizační tradice. Nejvíce však obdivoval tisíciletý boj Židů s nenávistným okolím. Po první světové válce se stal zastáncem sionismu a zasadil se o umožnění židovského přistěhovalectví do Palestiny.