Tadeáš v Bretani - Palme, Jaromír František (Albatros Media, 2010)
Se zajímavou, lehce potrhlou rodinkou jedenáctiletého Tadeáše se čtenáři seznámili už v knížce Tadeáš a hradní tajemství. Kromě vypravěče do ní patří jeho o tři roky starší sestra Klára a křehká maminka, které hrají na niněru, trumšajt a další neobvyklé historické hudební nástroje, jež vyrábí šikovný tatínek. Ve volném pokračování se muzikantská rodina, tentokrát i s mluvícím psem, vypraví na keltský hudební festival do bretonského města Lorientu. Už cestou zažívají veselé i strašidelné příhody. Tadeáš se setká s vílou, nalezne poklad, dozví se, jak to bylo s bájným městem Ys, a přitom stále zjišťuje, že mnohé věci jsou nakonec úplně jinak, než se na začátku zdají. Pět vtipných vyprávění, které pobaví menší i větší čtenáře, přičemž se opět navíc dozvědí něco nového (nyní o půvabné i tajemné Bretani). Doplněno mapkou putování, vysvětlivkami, výslovností jmen.