Gladiatrix. Lysandra - Whitfield, Russell (Plejáda, 2011)
Devatenáctiletá sparťanská kněžka Lysandra byla svým řádem vyslána na misii, šířit slávu bohyně Athény. Loď, na které se plavila, však ztroskotala a Lysandra byla jako jediná přeživší zajata a uvržena do otroctví. Shodou okolností se jejím pánem stal Říman Lucius Balbos, lanista (neboli provozovatel ženské gladiátorské stáje). Jeho lidé si všimnou Lysandřiných schopností (pyšná Lysandra pochází ze Sparty, která má za sebou bohatou vojenskou minulost, a sama se jako kněžka zasvěcená bohyni moudře vedené války Athéně rovněž od mládí učila umění boje) a stává se z ní gladiátorka.