Smích a pláč Afriky : Cestou kolem jednoho kontinentu - Svobodová, Martina (Knižní klub, 2011)
Vedle zemí, které bývají i v nabídkách cestovních kanceláří (Tanzanie, Keňa, Jižní Afrika, Maroko) se dostali i do států, kde donedávna zuřila válka a kam kromě pár odvážných novinářů bílí cestovatelé prakticky nejezdí - do Angoly, Konžské republiky či Demokratické republiky Kongo, a do takových států, jako je Rovníková Guinea nebo Nigérie, které turistická víza prakticky nevydávají. Unikátní cestopis doprovází celá řada pozoruhodných fotografií.