Ivanhoe - Scott, Walter (Albatros, 1989)
Jeden z nejznámějších románů anglického klasika z konce 18. a počátku 19. století, který svým dílem ovlivnil vývoj světového historického románu. Romantický příběh ze života statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe seznamuje čtenáře se středověkou Anglií ve 12. století za vlády krále Richarda Lví srdce. Ovzduší doby, v níž na jedné straně panuje vzpoura, zvůle a násilnictví, na druhé straně pak kvete hrdinství a statečnost psanců, kteří obětují vše pro znovunastolení statečného krále, vyjadřuje historickou situaci v údobí sporů mezi podmaněnými Sasy a vzpurnými potomky normanských dobyvatelů.