Zastřelte toho chromého koně - Gruber, Václav, 1953- (Román, 2012)
Jindřich a Kamila. Oba jsou ve středním věku, kdy už si člověk umí život vychutnat. Mít radost z práce, z rodiny, z milování... On je silný a neporazitelný, a přece ví, že každé dveře se jednou zavřou. Ona je pořád ještě hezká a přitažlivá, a přece ví, že vrásky, na které se dívá v zrcadle, budou každé další ráno hlubší. Je samostatná a umí žít bez opory, přesto však hledá v životě pevný bod...