Žoldáci : zasvěcený příběh nájemných žoldáků - Geraghty, Tony, 1932- (Naše vojsko, 2010)
Nájemní vojáci - ať už bojující za peníze, kvůli osobní pověsti nebo za osvojenou věc - vždy představovali vzrušující a současně sporný jev. Nyní se následkem invazí do Afghánistánu a Iráku stali z obyčejných námezdných vojáků důležitou součástí moderního privatizovaného vedení války. Pro někoho je žoldnéř hrdinskou postavou. Vykonává pro vlády práci, která je příliš choulostivá na to, aby ji přiznaly. Pro ty, kteří nikdy nepoznali euforii z přežité bitvy, je krvežíznivým zabijákem.Kdo jsou nájemní vojáci? Mnozí pocházejí z útvaru SAS a výsadkářů, z komand námořní pěchoty nebo francouzské Cizinecké legie a operují bez pravidel za hranicemi zákona. Nevšedně pojatá kniha Tonyho Geraghtyho zcela nově osvětluje historii jejich činnosti, až dosud zahalenou tajemstvím. Mnozí vojáci hovořili s autorem o svých zkušenostech naprosto otevřeně poprvé. Někteří z nich odhalili detaily operací, které se nikdy předtím neobjevily v médiích.