Zrádná nahodilost. o skryté roli náhody na trzích a v životě - Taleb, Nassim Nicholas, 1960- (Paseka, 2013)
Kniha amerického ekonoma Nassima Taleba, jež podobně jako jeho nejslavnější práce Černá labuť krátce po svém vydání obletěla svět, se nepokouší o nic menšího než zásadně změnit náš pohled na sféru podnikání a obchodu a okolní svět vůbec a přimět nás, abychom si uvědomili zásadní roli, jakou v nich hraje fenomén nahodilosti.Každý z nás se snaží v životě uspět, některým se však v tomto úsilí daří lépe než ostatním. Je to zásluhou výjimečné dávky talentu, mimořádné píle, či optimální strategie? Nebo snad lze úspěch přičítat především čemusi zcela nepředvídatelnému - náhodě a štěstí? Autor nezapře svou profesní zkušenost s finančními trhy, své inspirativní postřehy a úvahy však dokáže aplikovat i na životní realitu důvěrně známou každému z nás