Žhář - Damhaug, Torkil, 1958- (Jota, 2013)
V Lillestromu řádí během Velikonoc nelítostný žhář. Je posedlý očistnou silou ohně a chce ji využít ke zničení všeho, co mu připomíná mládí. Někdy v této době se osmnáctiletý Karsten zamiluje do spolužačky Jasmíny, ale tento milostný vztah vzbudí až agresivní nelibost v její muslimské rodině. Karsten se bojí výhružek Jasmíniných mužských členů rodiny, a aby se ochránil, připojí se k tajnému spolku starších mladíků. Brzy mu však dochází, že tato skupina může být mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázal představit. O Velikonocích Karsten záhadně zmizí. A už se nikdy nevrátí.Prestižní ocenění Rivertonprisen za nejlepší norský krimi román roku 2011.