Namlouvání, láska a svatba v české lidové kultuře - Navrátilová, Alexandra, 1946- (Kulturní historie, 2012)
Kniha se věnuje roli obyčejového práva, rodičovské autority při výběru ženichů a nevěst, sociální prestiže a aktivního zájmu společenství na veřejném stvrzování právoplatnosti manželství. Hodnotí vklad i prolínání církevně náboženských a lidových představ a norem na utváření vzorů milenecké a manželské lásky, rozebírá podoby světských i magických praktik k probuzení lásky