Večer na Bezdězu - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836
Spolu s textem Marinka měl Večer na Bezdězu tvořit cyklus, v němž na autobiografickou nit navléká Mácha povídkové příběhy, cestopisná líčení, reflexe o životě i jinotajná vidění.