Náhrdelník královny ze Sáby : klenoty a zlato, láska a nenávist - Jardas, Margaret, 1947- (Historický román, 2013)
Krásná mladičká Lilith, dcera hostinské, upoutá pozornost Rahiba, generála královny ze Sáby. Tento poněkud násilnický muž se začne o dívku ucházet, zahrnuje ji šperky, zlatem a dalšími dary. Lilith však hrubiánem pohrdá. Její srdce patří zádumčivému honákovi velbloudů, Samimu. Rahib však jejich tajnou lásku odhalí a pohrozí Lilith, že jejího milého zabije, pokud mu nebude po vůli. Mladá žena nevidí jiné východisko, než se podvolit jeho přání a následovat ho do paláce. Nákladný život u dvora královny Bilkis nechává Lilith chladnou. Dívka má od této chvíle pouze jediný cíl - uprchnout z Maribu a prožít se Samim krásnou společnou budoucnost. Cílem jejich cesty se stává skalní soutěska Petra v dnešním Jordánsku, kde zakládají mocnou říši Nabatejců.