O spánku a mizení - Hagena, Katharina, 1967- (Host, 2013)
Ellen pracuje v Hamburku ve výzkumném centru spánku, sama však ne a ne usnout. A tak má po nocích spoustu času na vzpomínání: na to, jak před sedmnácti lety strávila jedno osudové léto v rodné vesnici Grund, obklopené rozvětveným tokem Rýna a hustými lesy. To léto prožila se svým nejlepším přítelem Andreasem a Lutzem, první velkou láskou. Na podzim toho roku Ellen zjistí, že je těhotná. Lutz ale zmizel. A Andreas oněměl. Do Grundu se Ellen i se svou dcerou vrací až ve chvíli, kdy její matka umírá. Tajemství minulosti začínají pomalu vyplouvat na povrch...