Tajemný dávnověk Středomoří. - Däniken, Erich von, 1935- (Tajemství, 2013)
Žijeme ve společnosti rozumu, avšak věda okázale přehlíží původ podivuhodných staveb, které vznikly ještě v předhistorické éře. Čí mistrovská ruka je stvořila? Kdo před tisíciletími vztyčil egyptské pyramidy a odkud jejich tvůrce přišel? Kdo dávno před počátkem historie provedl přesnou topografii a měření zeměkoule? Kdo rozmístil v Evropě stovky kamenných kvadrátů a trojúhelníků v přesně vymezených vzdálenostech? Jsme snad pohrobci neznámých stavitelů, anebo spíše potomci "zvířat" globální zoologické zahrady, kterou pro ně neznámý chovatel rozparceloval na čtvercové sektory? K čemu by jinak pokrýval značnou část Evropy přesně vystavěný kamenný plot? Kam neznámí topografové a stavitelé zmizeli? Klasická archeoelologie na obdobné otázky nejen neodpovídá, naopak kamenné otazníky okázale zatajuje. Stáváme se spoluviníky, anebo obětmi falešné interpretace dějin? Publikace Tajné dějiny středomoří je už třetím svazkem pětidílného projektu, který se zabývá předvěkými dějinami. Dialog vydal už první dva svazky Pozdravy z doby kamenné (2012) a Omyly v Zemi Mayů (2012).