Zlodějka knih - Zusak, Markus, 1975- (Argo, 2014)
Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Liesel je malá dívka, která žije na malém městě se svými adoptivními rodiči, špatně spí, moc jí nejde čtení, hrává na ulici fotbal s kluky odvedle. Mohlo by to být obyčejné dětství, kdyby ale to městečko neleželo uprostřed Německa a nepsal se rok 1939. V r. 2013 byl podle knihy natočen stejnojmenný film.