Al Capone : řečený "Zjizvená tvář" - Brož, Ivan, 1938- (Magnet, 2007)
Jméno chicagského gangstera Al Capona (1899-1947) se stalo v široké veřejnosti synonymem pro organizovaný zločin. Za žádnou z vražd, v jejichž pozadí stál, však nebyl nikdy odsouzen a ve vězení se nakonec octnul za neplacení daní. Tento svazek EDICE MAGNET sleduje kariéru Al Capona od jejích počátků na ulicích New Yorku. Postupně si jeho zvláštních schopností všímali stále významnější vládci podsvětí. Jeho protektorem se stal Johnny Torrio, který kraloval nad sítí heren, sázkových kanceláří, barů a nevěstinců. Za ním přesídlil Al Capone roku 1920 za ním do Chicaga. Spolu s dalšími členy rodiny pomáhal svému bossovi budovat a rozšiřovat impérium zločinu, až se roku 1925 sám stal jeho vládcem. Dokázal se tvrdě vyrovnávat s konkurenty a obratně využívat korupci, panující na radnici v Chicagu. Na počátku třicátých let se jeho dráha proťala se životní linií českého krajana Antona Čermáka, který se stal starostou města, a postavil se na odpor Caponova gangu se stejnou rozhodností s jakou postupovali federální vyšetřovatelé. Jejich trpělivá práce přivedla Capona před soud a za mříže, snad aby se potvrdilo lidové rčení, že "nikomu nerostou stromy do nebe".