Smrt démona - Holt, Anne, 1958- (Nord krimi, 2014)
Román Smrt démona je třetí knihou norské autorky Anne Holtové, v níž se setkáváme s policejní vyšetřovatelkou, tentokrát už vrchní komisařkou, Hanne Wilhelmsenovou. Spolu se svým svérázným kolegou Billym T. se pokouší odhalit pozadí brutální vraždy spáchané v dětském domově v Oslu. Zatímco policisté pátrají po motivu činu a snaží se vyřešit typickou záhadu "zamčeného pokoje", vyplouvají na povrch temné stránky zdánlivě bezproblémových vztahů mezi zaměstnanci domova. Paralelně s průběhem vyšetřování se odvíjí druhá dějová linie, jejímž hrdinou je dvanáctiletý Olav, umístěný do domova proti své vůli a trpící jednak jistým druhem hyperaktivity, ale také nepotlačitelnou nenávistí vůči svému okolí.