Jiřina Švorcová : osobně - Graclík, Miroslav; Nekvapil, Václav (Nakladatelství XYZ, 2010)
Herečka, recitátorka a bývalá komunistická funkcionářka Jiřina Švorcová se narodila 25. května 1928 v Kociánovicích u Hradce Králové. Absolvovala pražskou DAMU a v letech 1951-1989 byla členkou činohry Divadla na Vinohradech. V televizi začínala jako hlasatelka a během let v ní natočila stovky inscenací a her. Největší popularitu nejen u nás, ale i na hranicemi jí přinesla hlavní role Anny Holubové v seriálu Jaroslava Dietla Žena za pultem. V knize rozhovorů s ostříleným novinářem a publicistou Miroslavem Graclíkem Jiřina Švorcová hovoří nejen o své kariéře a osobním životě, ale vysvětluje a obhajuje i své politické názory.