Templářská šifra - Palov, Chloe M. (Metafora, 2011)
Šarmantní britský historik na stopě smrtícího tajemství Smaragdové desky. Pokračování románu Ohnivé kameny, druhý příběh dobrodruha Caedmona Aisquitha. Historik Caedmon Aisquith netuší, že jeho přednáška skončí dýkou v zádech. Že mu před očima zavraždí archeologa, který tvrdil, že templáři stačili odvézt svůj největší poklad přes Atlantik. Zdá se, že hlavní roli v tom hraje jistý kámen. A všechno nasvědčuje tomu, že posvátnou relikvií templářů nebylo nic menšího než Smaragdová deska, na níž prý je zapsáno tajemství samotného Stvoření. Caedmon a jeho přítelkyně Edie však brzy zjistí, že na klikaté cestě plné náznaků a šifer mají v patách smrtelného nepřítele.