Dívka, již jsi tu zanechal ; Dívka, jíž jsi tu zanechal - Moyesová, Jojo Moyes, Jojo (Ikar, 2015)
Píše sa rok 1916, když francouzský malíř Edouard Lefevre odchází na frontu. Jeho manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté, co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového komandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedltý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv, jen aby se mohla znovu potkat se svým mužem... O bezmála sto let později tento portrét věnuje Liv Halstonové její manžel, který ho koupí za pár šupů na ulici. Když se záhy ukáže, že portrét má obrovskou cenu, rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem