Prodaná nevěsta - Marková-Krystlíková, Jiřina (Příběhy z jeviště, 2015)
Než se poprvé vypravíte s dětmi na představení Prodané nevěsty přečtěte si společně vyprávění Jiřiny Markové-Krystlíkové. Dozvíte se, proč se nevěstě říká prodaná, jak dopadne číslo komediantů s medvědem a co si má Mařenka rozmyslet, když ji rodiče přesvědčují "Rozmysli si, Mařenko, rozmysli". Po dějové části knihy následuje část naučná, kde se dočtete zajímavosti o B. Smetanovi a K. Sabinovi, historii této opery nebo o založení Národního divadla.