Plantážníkova žena - Jefferies, Dianah, 1948- (Víkend, 2016)
Devatenáctiletá Gwendolyn je krátce vdaná. Do svého manžela, téměř o dvacet let staršího vdovce, majitele čajových plantáží na Cejlonu, se zamilovala v Londýně. Teď se nemůže dočkat, až po dlouhé cestě vystoupí z lodi a začne nový život se svým manželem. Její muž se ale najednou chová úplně jinak než v Anglii. Je vzdálený a odtažitý, celé dny pohlcený prací, a Gwen tak zůstává v cizím prostředí sama. Prázdnotu dní vyplňuje zkoumáním svého nového domova, který jí připadá plný tajemství a tísnivých připomínek neznámé minulosti. Neustále nachází něco, co si neumí vysvětlit - zamčené dveře pokojů v plantážnickém sídle, zažloutlé svatební šaty v zaprášené truhle nebo zarostlý hrob v zahradě.Gwen brzy otěhotní, ale tou dobou už má silné podezření ohledně smrti manželovy první ženy a jejich dítěte. Ve vzdálené kolonii nemá nikoho, komu by se mohla svěřit. Bojí se o osud svého příštího potomka. Lze ovšem těžko poznat, co je jen příliš živá fantazie těhotné ženy, a co už skutečné hrozící nebezpečí. Dinah Jefferies popisuje exotickou přírodu Cejlonu, život místních kolonistů a jejich zaměstnanců, i Gwenino vyzrávání z naivní, opečovávané dcerky z vyšších kruhů v silnou a odhodlanou mladou ženu. Námětem i zpracováním Plantážníkova žena odkazuje ke klasickému příběhu Daphne du Maurier Mrtvá a živá, ze současné literatury se pak podobá příběhům.