Vraždy z vášně : román o svaté Ludmile a svatém Václavovi - Černá, Jaroslava, 1959- (MOBA, 2018)
Ludmila, dcera pšovanského knížete Slavibora netuší, že sňatek s přemyslovským knížetem Bořivojem změní nejen její osobní život, ale především si najde cestu od pohanských božstev ke křesťanství. Ludmilina víra k novému Bohu ovlivní život jejího vnuka Václava, ale také v jejím nejbližším okolí vyvolá nenávist, která vrcholí vraždami známými z legend a kronik.