Sopka se probouzí : přežil jsem zkázu Pompejí, 79 n. l. - Tarshisová Lauren, 1963- (CPress, 2017)
Divoké zvíře uvnitř hory je neklidné. Obyvatele Pompejí, uspěchaného města ležícího na úpatí hory Vesuv, už otřesy půdy pod jejich nohama nijak zvlášť neznepokojují. Jsou totiž přesvědčeni, že uvnitř hory žije obrovské zvíře, které se jednou za čas probouzí vzteklé a pokaždé zase znovu upadne do klidného spánku. Markus se však bojí. Ví, že se něco strašného děje - a jeho otec, který víc než mýtu o divokém zvířeti věří vědě, si to myslí také. Když pak Vesuv vybuchne, vychrlí mrak ohnivého popela a kameny začnou z nebe padat jako déšť, budou mít dost času na útěk - a přežijí kolosální zkázu Pompejí?