Heidi, děvčátko z hor - Spyri, Johanna, 1829-1901 (Světová četba pro školáky, 2018)
Heidi je osiřelé děvčátko, které tráví dětství společně s kamarádem Peterem při hlídání stád koz, užívá si svobody švýcarských Alp, kde bydlí v prostém srubu u svého dědečka. Naplno prožitým dnům je však konec, když je Heidi převezena tetou Dete do města, kde má dělat společnost nemocné dívce Kláře z bohaté rodiny. Dívky se sice hned skamarádí, ale Heidi se stýská po jejím domově.