Návrat žítkovských bohyní - Hela, Vlastimil, 1956- (Eminent, 2021)
V současném světě se stále víc projevuje zájem o to, co přesahuje naši fyzickou existenci. Fenomén, spjatý s mým rodným krajem, jsem popsal v knize Tajemství bohyní na Žítkové. Tato kniha je o vědoucích lidech, kteří byli odedávna součástí životů obyvatel krajiny kolem nás. Vypravil jsem se za nimi nejen na Moravské Kopanice, ale i na slovenské Poloniny a do polského Podlesí. Je svědectvím o setkáních s vědmami, šeptuchami, s bohyněmi, většinou překvapivě prostými, pokornými lidmi. Moje putování bylo vyvoláno snahou přispět k pochopení jejich příběhů a skrze ně i našich současných životů. Byla to pro mě nesmírně objevná setkání a věřím, že obohatí i váš život. Že do něj vnese poznání a poselství, které jsem vyslechnul a zaznamenal já sám.