Zinkoví chlapci - Aleksìjevìč, Svjatlana Aljaksandraŭna, 1948- (Pistorius & Olšanská, 2022)
Zinkoví chlapci jsou třetí knihou laureátky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové. Poprvé vyšla v roce 1989 a v tehdejším Sovětském svazu způsobila velké pozdvižení, vášnivé diskuse a dokonce i soudní proces.