Tajemství šumavských bunkrů : výstavba a osudy lehkého opevnění v letech 1937-1945 - Lakosil, Jan, 1981- (Mladá fronta, 2024)
Šumava. Zalesněné pohoří na jihozápadě Čech dodnes láká návštěvníky na mnohá tajemná místa. Nachází se zde stovky pevnůstek předválečného lehkého opevnění, které jsou dodnes němými svědky odhodlání k obraně národa před nacistickou expanzí v roce 1938. Tato publikace jako první přináší skutečně důkladné zpracování historie šumavských řopíků. Detailně pojaté téma doplňují stovky dobových fotografií a reprodukcí dobových dokumentů