Sůl moře - Sepetys, Ruta, 1967- (CooBoo, 2016)
Druhá světová válka je téměř u konce. Statisíce Němců prchají před postupující Rudou armádou. Stejně jako Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu a cestu ke svobodě. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se zdá záchrana na dosah, udeří tragédie. Původ, kultura, společenský status? Nic z toho není člověku platné, nic z toho ho totiž neušetří. Všichni lidé na palubě teď chtějí jediné: přežít. Strastiplnou cestu do přístavu, kde čeká záchrana, líčí jednotliví protagonisté: mladá litevská ošetřovatelka, nezletilá polská dívka, záhadný německý voják... Kapitoly se střídají v rychlém sledu spolu s blížící se všudypřítomnou zkázou. S využitím nakladatelské anotace.