Cejch - Šmíd, Zdeněk, 1937-2011 (MOBA, 2023)
Široce koncipovaná sága je obrazem českého pohraničí od 15. století až po současnost a autor v ní soustřeďuje pozornost na příslušníky rodiny německých přistěhovalců, kteří přišli do Krušných hor v 15. století.