Neznámý Gulag : ztracený svět Stalinových zvláštních osad /

Knížka, založená na vzpomínkách pamětníků a studiu nově dostupných archivních materiálů, odkrývá téměř zapomenutou kapitolu z dějin stalinismu. Celé rolnické rodiny byly v letech 1930-1931 násilně deportovány do vzdálených oblastí na severu a východě Sovětského svazu. Zde byly vytvářeny tzv. zvláštn...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Viola, Lynne, 1955- (Author)
Format: Book
Language:Czech
Published: Praha : Naše vojsko, 2012
Subjects:
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Knížka, založená na vzpomínkách pamětníků a studiu nově dostupných archivních materiálů, odkrývá téměř zapomenutou kapitolu z dějin stalinismu. Celé rolnické rodiny byly v letech 1930-1931 násilně deportovány do vzdálených oblastí na severu a východě Sovětského svazu. Zde byly vytvářeny tzv. zvláštní osady, kde tito lidé v nesmírně krušných podmínkách pracovali (především při těžbě surovin důležitých pro další industrializační úsilí Sovětského svazu). Publikace popisuje první hromadné deportace Stalinovy éry, jež představovaly v podstatě základ sítě gulagů, líčí život ve zvláštních osadách i další osudy vyhnaných a ze společnosti vyvržených rolníků.
Příběh tzv. zvláštních osadníků, sovětských rolníků, kteří byli na počátku 30. let 20. století posláni do domácího vyhnanství v rámci boje proti údajným "vesnickým kapitalistům" a odpůrcům sovětské kolektivizace. Literatura faktu.
Item Description:Chronologický přehled
Terminologický slovník
Physical Description:318 s., [12] s. obr. příl. : il., 1 mapa, portréty, faksim. ; 24 cm
Bibliography:Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
ISBN:9788020612571